Kirsten og Johs. Nielsen

Hvem slog min oldefar ihjel?

Mysterium: Hvem tog Niels Pedersens liv med en sten?

 

Og var den Vallensved-fødte arbejdsmand med i en bande?

Af Morten Lykke Larsen, Sjællandske, tirsdag 14. januar 2014.12.04

 

 

 

 

 

Vallensved: Niels Pedersen er død. Stendød.

Den Vallensved-fødte arbejdsmand blev i 1850 fundet dræbt i Stege Tugthus, hvor han var indsat på grund af tyveri. Men hvem slog ham i baghovedet med en sten? Og var den hårdtarbejdende arbejdsmand en del af en tyvebande?

Spørgsmålene er flere end svarene i Ib Dyrkjær-Nielsens jagt på sin oldefar. Derfor har den 77-årige slægtsforsker taget kontakt til Sjællandske, da han håber, at nogle af avisens læsere er efterkommere af Niels Pedersen, og som på den baggrund kan bidrage til viden om manden, der ifølge en gammel kirkebog blev født for over to hundrede år siden.

- Jeg har læst, han blev født i 1808 i Vallensved, siger Ib Dyrkjær-Nielsen, der selv bor i Tølløse. For syv år siden lod den tidligere maskinarbejder sig pensionere, og siden da er en væsentlig del af tiden gået med fortiden.

Slægtsforskningen kredser ofte ved de mange uklare svar om Niels Pedersen. Timer er brugt i Rigsarkivets

læsesal i København, og her har Ib Dyrkjær-Nielsen fundet frem til, at oldefaren startede sit arbejdsliv ved landbruget. Efterfølgende tjente han til dagen og vejen som pramkarl på Susåen, mens han i Næstved fortsatte det fysiske arbejde som bryggerkarl for et af byens bryggerier.

 

Bandemedlem?

Den 5. marts 1836 giftede han sig med Kirsten Mortensdatter i Førslev. Sammen fik de fem børn, og ved

folketællingen i 1845 stod familien registeret som bosiddende i Grimstrup i Sct. Peders sogn.

En folketælling fem år senere afslører, at familien nu boede i Ladby. Men det er også heromkring - i 1850- at det gik helt galt for Niels Pedersen, da han samme år er bag lås og slå i Stege Tugthus.

 

En gal morder

Straffen lød på halvandet års fængsel for et tyveri, hvilke han muligvis ikke var ene mand bag. - Jeg har fundet ud af, at han blev idømt samme straf som fem-seks andre mænd, siger Ib Dyrkjær-Nielsen og fortsætter: - Det har fået mig til at tænke, at han måske var med i en bande. Straffen nåede Niels Pedersen

aldrig at afsone, da han den 1. juli 1850 blev fundet død i tugthus.

 Ib Dyrkjær- Nielsen har fundet frem til, at morderen var en sindsforvirret medfange.

- Tugthuset delte bygning med en sindssygeanstalt, forklarer Ib Dyrkjær-Nielsen. En ansat havde glemt at låse porten mellem straffeanstaltens gård og ’daareanstalttens’ gård, og i al ubemærkethed sneg en psykisk

ustabil mand sig ind i tugthuset med en sten i hånden Og han slog Niels Pedersen i baghovedet med stenen, siger Ib Dyrkjær-Nielsen. Men ellers er det småt med kendsgerninger om Niels Pedersens omkring 42 år lange liv. Sagen er så at sige blevet kold for Ib Dyrkjær- Nielsen, der håber, at efterkommere af Niels Pedersens fem børn skulle sidde og læse disse linjer. - Jeg vil meget gerne i forbindelse med disse efterkommere. Kun for at høre deres version af vor fælles historie, forklarer Ib Dyrkjær- Nielsen.

 

FAKTA

VED DU NOGET I SAGEN?

Ib Dyrkjær-Nielsen forsker i sin slægt, og han søger kontakt til efterkommere af Niels Pedersen (1802-1850) og Kirsten Mortensdatter (1806-1862).

Ægteparret fik fem børn:

- Maren Sophie Elisabeth Nielsdatter, født i 1836.

- Jens Peter Nielsen, født i 1840.

- Anne Kirstine Nielsdatter, født i 1841.

- Karen Marie Nielsdatter, født i 1844.

- Hans Chr. Nielsen, født i 1847.

Jens Peter Nielsen er Ib Dyrkjær-Nielsens blodbeslægtede ane i lige linje, da han er far til den 77-årige slægtsforskers farfar, Søren Christian Nielsen.

 Er du i familie med Niels Pedersen, der blev slået ihjel i Stege Tugthus i 1850? Så hører Ib Dyrkjær-Nielsen gerne fra dig på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 eller telefon (51 2221 89).

 

 

 

 

Niels Pedersens forældre er Peder Nielsen og Lisbeth Davids Datter i Vallensved.

 Lisbeth er datter af David Levin Johansen og Margrethe Pedersdatter og søster til min Tipoldefar Ole Davidsen af Lund. (Johs. Nielsen, Vindstrup Hestehaveslægten)

 

 

 

Besøgende

Vi har 101 gæster og ingen medlemmer online